اگر به فکر راه اندازی سایت بوده باشید، امکان ندارد به کلمه وردپرس بر نخورده باشید. وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای سایت است. یعنی ما با کمک وردپرس میتوانیم یک سری امکاناتی به صورت رایگان در اختیار داشته باشیم که از آن امکانات بهره ببریم و سایت خود را راه اندازی کنیم. در حال حاضر وردپرس سادهترین و قدرتمندترین سیستم مدیریت محتوای سایتها به شمار میرود.

وردپرس یک بستر عالی برای راه اندازی انواع سایتها میباشد. از سایتهای وبلاگ نویسی گرفته تا فروشگاههای آنلاین، سایتهای شخصی و نمونه کار، سایتهای تجاری و شرکتی و تقریبا یک سایت ساز همه کاره. وردپرس به دلیل انعطاف پذیری بسیار بالا یک راه حل عالی برای ساخت سایتها و فروشگاههای آنلاین بزرگ و کوچک است.
- 1 یک سایت وردپرسی چیست و چه اجزایی دارد؟
- 2 چه سایتهایی را با وردپرس میتوان ساخت؟
- 3 آیا وردپرس برای من مناسب است؟
- 4 ویژگیهای قابل توجه وردپرس چیست؟
- 5 تاریخچه وردپرس
- 6 آمار استفاده از وردپرس
- 7 سایتهای مطرح جهان از وردپرس استفاده میکنند!
- 8 قالب وردپرس یا پوسته وردپرس چیست؟
- 9 افزونه وردپرس یا پلاگین وردپرس چیست؟
-
10
از کجا شروع کنم؟
- 10.1 ۱ ـ آموزش ساخت سایت به زبان ساده – چگونه سایت بسازم؟
- 10.2 ۲ ـ هاست و دامنه چیست؟ ـ آموزش خرید هاست و دامنه
- 10.3 ۳ ـ هاست و دامنه رایگان آموزشی دارکوب
- 10.4 ۴ ـ آموزش نصب وردپرس در هاست سی پنل ـ cPanel
- 10.5 ۵ ـ آموزش نصب وردپرس در لوکال هاست یا کامپیوتر شخصی ـ localhost
- 10.6 ۶ ـ ورود به مدیریت وردپرس ـ پیشخوان مدیریت
- 10.7 ۷ ـ مدیریت نوشتهها در وردپرس ـ آموزش ویرایشگر گوتنبرگ
- 10.8 ۸ ـ مدیریت نوشتهها در وردپرس ـ آموزش ویرایشگر کلاسیک ورپرس
- 10.9 ۹ ـ مدیریت دسته بندی در وردپرس ـ ساخت دسته جدید
- 10.10 ۱۰ ـ مدیریت برچسب در وردپرس ـ بهترین برچسب چیست؟
- 10.11 ۱۱ ـ رسانه در وردپرس ـ تنظیمات اندازه تصویر در وردپرس
- 10.12 ۱۲ ـ مدیریت برگهها در وردپرس ـ تفاوت برگه و نوشته
- 10.13 ۱۳ ـ مدیریت دیدگاهها در وردپرس
- 10.14 ۱۴ ـ قالب وردپرس چیست؟ همه چیز در مورد قالبهای وردپرس
- 10.15 ۱۵ ـ آموزش نصب قالبهای وردپرس
- 10.16 ۱۶ ـ کار با سفارشی سازی قالبها در مدیریت وردپرس
- 10.17 ۱۷ ـ مدیریت ابزارکها در وردپرس
- 10.18 ۱۸ ـ مدیریت فهرستها ـ ساخت منو در وردپرس
- 10.19 ۱۹ ـ همه چیز در مورد افزونهها در وردپرس ـ نصب و راه اندازی
- 10.20 ۲۰ ـ مدیریت کاربران در وردپرس
یک سایت وردپرسی چیست و چه اجزایی دارد؟
درواقع به تمام سایتهایی که از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده میکنند یک سایت وردپرسی میگویند. هر سایت وردپرسی به صورت کلی دارای دو بخش زیر است:
۱. رابط کاربری یا front-end: وقتی از رابط کاربری یک سایت صحبت میکنیم منظورمان دقیقا آن قسمتی از سایت است که کاربران مشاهده میکنند. به عنوان مثال همین صفحهای که شما در حال مطالعه هستید رابط کاربری یا front-end نامیده میشود.
۲. مدیریت یا back-end: هر سایت وردپرسی دارای بخش مدیریتی میباشد. به آن قسمتی از سایت که کاربران معمولی نمیتوانند آن را مشاهده کنند و فقط مدیران سایت به آن دسترسی دارند قسمت مدیریت یا back-end گفته میشود.
به زبان ساده تر و روانتر اگر بخواهیم در مورد back-end و front-end در وردپرس صحبت کنیم، قسمت مدیریت وردپرس را back-end و قسمتی که بازدیدکننده سایت مشاهده میکند را front-end میگویند. به نظرم میم زیر خیلی هوشمندانه و خلاقانه در این مورد ساخته شده است.
چه سایتهایی را با وردپرس میتوان ساخت؟
تقریبا شما هر مدل سایتی که بخواهید میتوانید با کمک وردپرس راه اندازی کنید. در اینجا من فقط چند نمونه از سایتهایی که میتوانید با وردپرس ایجاد کنید را معرفی میکنم:
- سایتهای خبری/وبلاگ/مجله: نوعی از سایتها که معمولا مقاله محور هستند. مانند سایتهای خبری، مجله تکنولوژی، وبلاگهای شخصی، و مجلههای موضوعی یا چند موضوعی.
- سایتهای تجارت آنلاین: تمام سایتهایی که با هدف فروش کالا یا خدمات ایجاد شوند. این نمونه سایتها میتواند مانند فروشگاههای آنلاین محصول فیزیکی به فروش برسانند و یا مانند سایتهای خدمات گردشگری بلیط و خدمات بفروشند و از این قبیل سایتها.
- سایتهای مشاغل: بسیاری از مشاغل و کسب و کارهایی که میخواهند به دنیای دیجیتال وارد شوند و سایتی برای خود داشته باشند. اگر کسب و کار شما نیاز به سایتی دارد تا مجموعهی شما خدمات و فعالیتهای خود را معرفی کند، وردپرس گزینه بسیار خوبی است. مشتریان و مخاطبان شما میتوانند با شما تماس بگیرند، درخواست خود را ارسال کنند و یا قرار ملاقات بگذارند و موارد دیگر.
- سایتهای شخصی و نمونه کار: اگر میخواهید برای خودتان یک سایت راه اندازی کنید، نمونه کارهای خود را به نمایش بگذارید، رزومه خود را قرار دهید و یا اثرات هنری خود را نمایش دهید وردپرس حتما بهترین انتخاب شما خواهد بود.
- سایتهای تالار گفتمان: تالارهای گفتمان سایتهایی هستند که کاربران مختلف در آنها باهم گفتگو میکنند، سوال و جواب میکنند و یا پیرامون موضوعات مختلف مطلب مینوسند. جالب است بدانید بسیاری از تالارهای گفتمان در اینترنت از وردپرس استفاده میکنند.
- سایتهای نوبت دهی: اگر شما کسب و کاری را دارید که میخواهید به صورت آنلاین نوبت دهی داشته باشید، نوبت دهی به ازای پرداخت هزینه داشته باشید، رویدادی دارید که میخواهید عضو گیری کنید، وردپرس میتواند تمام اینکارها را برای شما انجام دهد.
- سایتهای آموزش انلاین: اگر میخواهید سایت آموزش آنلاین راه اندازی کنید، دانش آموزان یا دانشجویان شما دورههای آنلاین را بگذرانند، بی شک وردپرس یکی از بهترین انتخابهای شما برای راه اندازی سیستم مدیریت آموزش آنلاین است.
- سایتهای عضویت ویژه: سایتهای عضویت ویژه، سایتهایی هستند که در ازای پرداخت هزینه کاربران آنها میتوانند مقالات و نوشتههای آن سایتها را مطالعه کنند. اگر میخواهید یک سایت با عضویت ویژه راه اندازی کنید، وردپرس انتخاب بسیار معقولی است.
آیا وردپرس برای من مناسب است؟
اجازه دهید پاسخ این سوال را به شکل دیگری به شما ارائه کنم. باهم مزایای وردپرس را بررسی میکنیم، شما در نهایت خودتان ببینید که وردپرس برای شما مناسب است یا خیر. مزایای استفاده از وردپرس برای راه اندازی سایت به شرح زیر است:
- سادگی: وردپرس به شما این امکان را میدهید به سرعت سایت خود را راه اندازی کنید و در آن محتوای خود را منتشر کنید. اگر شما یک کاربر مبتدی باشید، میتوانید به راحتی از وردپرس استفاده کنید.
- وردپرس رایگان است: هستهی اصلی ویدپرس رایگان است. اگر شما بخواهید میتوانید به صورت رایگان یک سایت راه اندازی کنید. فقط شما باید هزینه میزبانی وب و نام دامنه سایت خود را پرداخت کنید.
- انعطاف پذیری: وردپرس به شما این امکان را میدهد تا انوع اقسام امکانات را در اختیار داشته باشید. از امکان وبلاگ نویسی تا فروشگاه آنلاین و …
- استفاده آسان: اگر شما میتوانید با Microsoft Word کار کنید، قطع به یقین خواهید توانست با مدیریت وردپرس کار کنید.
- نرم افزار منبع آزاد: وردپرس یک نرم افزار منبع آزاد است. وردپرس متعلق به یک شرکت یا نهاد واحد نیست. صدها برنامه نویس و توسعه دهند هر روز برای بهتر شدن آن تلاش میکنند. و از همین رو این نرم افزار همواره به صورت مداوم در پیشرفت و بهبود است.
- بدون نیاز به دانش برنامه نویسی: جالب است بدانید که در حالی که وردپرس از زبانهای مختلف برنامه نویسی استفاده میکند، شما هیچ نیازی به دانش برنامه نویسی ندارید.
- امکانات بیشمار: وردپرس با کمک افزونههای جانبی، امکانات آن افزایش پیدا میکند. تقریبا شما هر امکانی را که بخواهید در اختیار دارید. حدود چند ده هزار افزونه که در زمینههای مختلف امکانات مختلفی را به سایت شما اضافه میکنند (نظیر فرم سازها، پرداختهای آنلاین و ..).
- قالبهای متنوع و زیبا: قالبهای وردپرس در واقع طراحی سایت شما را ارائه میدهند. با یک کلیک میتوانید به دهها هزار قالب رایگان دسترسی داشته باشید و ظاهر سایت خود را انتخاب کنید. همچنین صفحه سازهای وردپرس این امکان را به شما میدهند که خودتان، قالب سایت خودتان را طراحی کنید.
- امنیت بالا: در حالی که هیچ سایتی در اینترنت ۱۰۰٪ از امنیت برخودار نیست، اما امنیت وردپرس با توجه با تیم توسعه دهندگان امنیت آن همراه در حال پیشرفت و بهبود است. مسائل رایج امنیتی وردپرس معمولا بر اثر خطای کاربر است نه خود نرم افزار.
- جامعه پر رونق: به دلیل شهرت وردپرس و مصرف کنندگان بسیار بالای آن در سطح ایران و جهان، شما با یک جستجوی ساده در گوگل میتوانید صدها آموزش رایگان و غیر رایگان در اختیار داشته باشید. همچنین در صورت بروز مشکل به سادگی به جستجو در گوگل میتوانید به نتیجه دلخواه برسید.
حال با توجه با مرور برخی از مزایای وردپرس، به نظر خودتان آیا وردپرس برای شما مناسب است؟
ویژگیهای قابل توجه وردپرس چیست؟
وردپرس دارای ویژگیهای متعدد و قابل توجه فراوانی است. به همین دلیل است که این سیستم مدیریت محتوا، بهترین سیستم در جهان است. اجازه دهید برخی از ویژگیهای وردپرس را برایتان توضیح دهم:
- سئو: وقتی از سئو صحبت میکنیم یعنی بهینه سازی سایت برای موتور جستجوگر گوگل. به زبان ساده تر شما از طریق سئو میتوانید سایت خود را در صفحات اول موتورهای جستجوگر نمایش دهید. وردپرس یک سئوی استثنایی را به شما ارائه میدهدو
- سرعت: سرعت سایتهای وردپرسی معمولا بسیار بالاست. چرا که سیستم مدیریت محتوای وردپرس دائما در حال حذف کدهای اضافی و بهبود سرعت است.
- سازگاری با موبایل: تقریبا میشود گفت تمام سایتهای وردپرسی واکنشگرا هستند. واکنشگرا به معنای سازگاری سایت با موبایل است. به زبان ساده تر نمایش عالی در صفحه نمایشهای مختلف.
- کتابخانه رسانهای: وردپرس دارای یک کتابخانه رسانهای داخلی است. یعنی شما در مدیریت وردپرس قسمتی دارید که میتوانید فایلهای رسانهای خود را شامل ویدئوها، تصاویر، صداها و .. را مدیریت کنید. همچنین جالب است بدانید که میتوانید آنها تا حدی ویرایش کنید.
- فهرست (منو) سفارشی: به سادگی میتوانید در وردپرس منوهای متعددی ایجاد کنید و آنها را مدیریت کنید.
- صفحه سازهای drag & drop: وردپرس دارای صفحه سازهای فوق العاده قوی و قدرتمند است. شما به سادگی میتوانید صفحات سایت خود را ایجاد کنید.
تاریخچه وردپرس
وردپرس در سال ۲۰۰۳ توسط مایک لیتل و مت مولن وگ ایجاد شد. ابتدا این دو به دنبال ساخت ابزاری برای وبلاگ نویسی بودند. به مرور زمان با توجه به ویژگیهای فوق العادهای که وردپرس داشت کم کم تبدیل به یک سیستم مدیریت محتوای بسیار قدرتمند شد. و هم اکنون بهتری سیستم مدیریت محتوای جهان است.
آمار استفاده از وردپرس
طبق آمار استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا تا کنون بیش از ۶۰ میلیون سایت یا ۳۶ درصد از کل سایتهای موجود در اینترنت با کمک سیستم مدیریت محتوای وردپرس ساخته شده است.
جالب است بدانید که از بین تمام سایتهایی که با سیستمهای مدیریت محتوا راه اندازی شده اند، ۶۰٪ آنها وردپرسی هستند. دلیل آن کاملا واضخ است: وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای فوق العاده است !
سایتهای مطرح جهان از وردپرس استفاده میکنند!
تاکنون سایتها معتبر و مطرحی از وردپرس استفاده کرده اند. بسیاری از وبلاگهای معروف، رسانههای خبری، سایتهای موسیقی، شرکتها و افراد مختلف. در زیر برخی از آنها قرار دادیم.
قالب وردپرس یا پوسته وردپرس چیست؟
قالب وردپرس یا پوسته وردپرس در واقع ظاهر سایت شما میباشد. وقتی تصمیم میگیرید که سایت خود را با سیستم مدیریت محتوای وردپرس بسازید، نیاز به یک قالب مناسب با موضوع فعالیت خود دارید.
یکی از موارد قابل توجه و از بزرگترین مزایای وردپرس این است که این سیستم دارای نزدیک به ۸۰۰۰ قالب رایگان و بالغ بر ۱۰ هزار قالب تجاری است و همین مسئله باعث شده است کاربران تقریبا برای هر نیازی که بخواهند قالب مناسب خود را پیدا کنند.
پس قالب وردپرس در واقع نمای ظاهری سایت شماست. البته این نکته را مد نظر داشته باشید که در بعضی موارد قالبی که انتخاب کنید شامل ظاهر و امکانات سایت شما میشود. مثلا فرض کنید شما میخواهید یک سایت املاک راه اندازی کنید. قالبی که انتخاب میکنید میتواند تمام امکاناتی که نیاز دارید را در بر بگیرد.
پس در واقع یکی از مهمترین مراحل راه اندازی سایت با کمک وردپرس، انتخاب قالب مناسب است.
مقاله پیشنهادی: همه چیز در مورد قالبهای وردپرس
افزونه وردپرس یا پلاگین وردپرس چیست؟
افزونه وردپرس یا پلاگین وردپرس، مواردی هستند که به کمک آنها میتوانیم امکانات سایت وردپرسی خود را ارتقا دهیم. همانطور که گفتیم سیستم مدیریت محتوای وردپرس به صورت پیش فرض یک سری امکاناتی در اختیار شما قرار میدهد. حال فرض کنید برای راه انداری فروشگاه اینترنتی میخواهید از وردپرس استقاده کنید. برای افزودن امکان فروشگاه اینترنتی باید سراغ افزونهها در وردپرس برویم و یک افزونه که این امکان را به ما میدهد نصب کنیم.
- افزونههای وردپرس را میتوان از طریق پنل مدیریت به سادگی اضافه کنید.
- به سادگی میتوانید در مدیریت سایت خود از بین چند ده هزار افزونه جستجو کنید.
- افزونهها را همچنین میتوانید به صورت جداگانه و قالب یک فایل جداگانه اضافه کنید.
مقاله پیشنهادی: همه چیز در مورد افزونههای وردپرس
از کجا شروع کنم؟
اگر شما کاربر مبتدی وردپرس هستید، آموزشهای مفید و رایگان وردپرس میتواند برای شروع کار به شما کمک کند. من به صورت کاملا رایگان و به صورت آموزش ویدئویی و متنی تمام آنچه برای شروع نیاز دارید را در اختیار علاقهمندان قرار داده ام. از نقطه صفر و مبتدی بودن، تا حرفهای شدن و رفع مشکلات وردپرس.
برای شروع به کار وردپرس میتوانید آموزشهای زیر را دنبال کنید: