Bounce rate (به فارسی: نرخ پرش) یک واحد اندازه‌گیری برای نمایش تعداد افرادی است که وارد یک صفحه از وب‌سایت شما شده‌اند، اما هیچ کاری در آن صفحه انجام نمی‌دهند ( دقیقا هیچ فعالیتی انجام نمی‌دهند). به این منظور که آنها بر روی آیتم‌های منو کلیک نمی‌کنند، بر روی لینک‌هایی مانند ‘ادامه مطلب’ و دیگر لینک‌های داخلی که در صفحه مورد نظر وجود دارد کلیک نمی‌کنند.

در این حالت سرورهای گوگل آنالتیک هیچ علامتی از طرف بازدید کننده دریافت نمی‌کنند.

یک User Bounces کاربری است که به یک‌باره وارد صفحه‌ای از وب سایت ما می‌شود (بدون اینکه بر روی لینک‌های داخلی وب‌سایت ما کلیک کند و به صفحه‌ای راهنمایی شود.) و بازدید با دیدن همان یک صفحه تمام می‌شود.

ما می‌توانیم از bounce rate به عنوان معیاری برای سنجش کیفیت صفحات وب‌سایت یا کیفت بازدیدکننده استفاده کنیم، منظور از کیفیت بازدیدکننده این است که آیا بازدید کننده جزء همان مخاطبین هدف شما بوده است که سایت را برای آنها آماده کرده‌اید یا نه.

چگونه گوگل آنالتیک bounce rate را محاسبه می‌کند؟

مطابق با گفته‌ی گوگل bounce rate به این شکل محاسبه خواهد شد:

“تعداد سشن‌های یک صفحه (single-page) تقسیم بر تمام سشن‌ها، یا درصدی از تمام سشن‌های سایت شما که در آن کاربران فقط یک صفحه (single-page) را دیده‌اند و سرورهای آنالتیک فقط یک درخواست را دریافت کرده‌اند.”

به زبان ساده‌تر آنالتیک تمام سشن‌هایی را که در آن بازدید کننده فقط یک صفحه را دیده ‌است، جمع آوری کرده و تقسیم بر تعداد تمام سشن‌ها می‌کند. داشتن bounce rate بالا می‌تواند به این معنی باشد که:

  • کیفیت صفحه‎‌ی شما پایین است. (مطلب جذابی در صفحه شما نیست که بازدید کننده درگیر آن شود)
  • بازدید کننده‌ی وارد شده جزء مخاطبین هدف شما نبوده است، بنابر این مطلب شما برای او جذاب نبوده و مشغول گشت و گذار در صفحه شما نشده است.
  • بازدید کننده‌گان توانسته‌اند آن چیزی را که به دنبال آن بوده‌اند بیابند.

نرخ پرش (Bounce Rate) و سئو

در این مطلب ما در مورد Bounce rate در Google Analytics صحبت می‌کنیم. بحث‌های زیادی درباره این موضوع وجود دارد که آیا bounce rate جزء فاکتورهای SEO هست یا نه، من به سختی می‌توانم تصور کنم که گوگل داده‌های گوگل آنالتیک را به عنوان فاکتورهای رتبه بندی استفاده کند، به این دلیل که اگر آنالتیک به صورت صحیح پیاده سازی نشود داده‌های که به دست می‌آیند غیرقابل اعتماد خواهند بود و مهم‌تر از آن شما به راحتی می‌توانید bounce rate را دست‌کاری کنید.

خوشبختانه بسیاری از کارمندان گوگل Googlers) به این موضوع اشاره کرده‌اند: گوگل از داده‌های گوگل آنالتیک در الگوریتم‌های جستجو استفاده نمی‌کند. اما شما باید اطمینان حاصل کنید زمانی که کاربران از موتور جستوجو وارد صفحه شما می‌شوند دوباره به سرعت به صفحه‌ی نتایج جستوجو بر نگردند (نپرند) و صد البته که این نوع پرش (bounce) جزئی از فاکتورهای رتبه بندی به حساب می‌آید. هر چند ممکن است گوگل آنالتیک روش متفاوتی برای اندازه‌گیری آن داشته باشد.

در نگاه کلی، شما باید تمام جنبه‌های وب سایت خود را بهینه سازی کنید، بنابراین نگاهی دقیق به نرخ پرش (bounce rate) می‌تواند در بهینه سازی وب سایت شما کمک زیادی کند، مسئله‌ای که به رتبه بندی شما نیز کمک خواهد کرد.

چگونه bounce rate را تحلیل کنیم؟

بالا بودن نرخ پرش و اینکه آیا این موضوع خوب است یا نه، به هدف صفحه شما بستگی دارد. اگر هدف صفحه شما صرفا اطلاع رسانی است، نرخ پرش بالا چیز بدی نیست. البته شما دوست دارید کاربران مقالات بیشتری درون وب سایت شما بخوانند، در خبرنامه‌ی شما عضو شوند و چیزهای دیگر. اما تعجب نکنید اگر کاربران یک صفحه‌ی شما را برای بدست آوردن آدرسی دیده اند و بعد از یافتن آدرس مورد نظر صفحه را ببندند. به خاطر داشته باشید که در این حالت علامتی به سرورهای گوگل آنالتیک ارسال نمی‌شود بدین‌تریتیب آنالتیک این بازدید را یک پرش (bounce) در نظر می‌گیرد.

اگر مالک یک وبسایت یا وبلاگ هستید می‌توانید کاری هوشمندانه انجام دهید، بدین‌ ترتیب که بخشی را برای بازدید کنندگان جدید بسازید، سپس بررسی کنید اگر نرخ پرش این بخش بالا بود، به این موضوع فکر کنید که چگونه می‌توانید با تغییراتی در این بخش بازدیدکننده را درگیر بخش‌های دیگر سایت خود کنید. به هر حال ما می‌خواهیم بازدیدکنندگان جدید با سایت ما بیشتر و بیشتر درگیر باشند.

اگر هدف صفحه شما درگیر کردن بازدیدکنندگان با سایت یا قسمت‌های دیگر سایت شما است، نرخ پرش بالا اصلا چیز خوبی نیست. فرض کنید صفحه‌‌ای داریم که هدف آن ایجاد تمایل در بازدید کننده برای عضویت در خبرنامه ایمیلی شما است. اگر این صفحه نرخ پرش بالایی داشته باشد، می‌توانید صفحه مورد نظر را بهینه سازی کنید، چطور؟ با ایجاد کردن یک call-to-action. برای مثال ایجاد یک دکمه که روی آن نوشته شده باشد “همین حالا در خبرنامه عضو شوید” به این شکل می‌توانید نرخ پرش را کاهش دهید.

call to action چیست؟

اصطلاحی در بازاریابی است که به طور گسترده در تبلیغات و فروش استفاده می‌شود. اغلب به استفاده از کلمات یا عباراتی اشاره دارد که می‌تواند باعث اقدامات سریع و آنی در کاربر یا بازدیدکننده شود، مانند پیام‌هایی بر روی دکمه‌ها که کاربر را به خرید، عضویت و … تشویق می‌کند.

اما دلایل دیگری نیز وجود دارد که می‌تواند باعث ایجاد نرخ پرش بالا در صفحه مربوطه (مثال بالا) شود. برای مثال ممکن است شما با ظاهر سازی کاربر را فریب داده باشید تا به صفحه شما بیاید، در چنین مواردی تعجب نکنید که کاربران علاقه‌ای به بررسی صفحه شما نداشته باشند.

از طرف دیگر اگر به صورت واضح و روشن در ابتدای صفحه نوشته باشید که بازدید کننده در این صفحه چه مطلبی را خواهد خواند یا بازدید کننده همان لحظه متوجه شود این صفحه برای چه هدفی ساخته شده و نرخ پرش شما نیز پایین آمده باشد، شما اطلاعاتی در مورد کیفیت بازدید کننده‌ها بدست آورده‌اید (نه لزوما درباره کیفیت صفحه) به این معنا که بازدید کننده‌ها علاقه‌مند به عضویت در خبرنامه ایمیلی شما بوده‌اند.

نرخ پرش و تبدیل (conversion)

نرخ تبدیل یا conversion یا conversion rate به درصد افرادی گفته می‌شود که اقدام مطلوب ما را انجام داده‌اند، برای مثال: نرخ تبدیل درصد بازدید کنندگان وب سایت که چیزی در سایت خریداری می‌کنند.

اگر به نرخ پرش از دیدگاه تبدیل نگاه کنید، آن وقت می‌توانید از آن به عنوان پارامتری برای سنجش موفقیت استفاده کنید.

برای مثال: فرض کنید طراحی صفحه خود را تغییر داده‌اید به این امید که بهتر شده باشد، سپس نرخ پرش را زیر نظر گرفته‌اید. اگر نرخ پرش افزایش داشت ممکن است به این معنا باشد که طراحی شما نادرست بوده و این موضوع نرخ تبدیل پایین شما را توضیح می‌دهد.

دیدگاه دیگری که می‌توانید از آن طریق به نرخ پرش نگاه کنید از دید منابع ترافیکی است. کدام منبع ترافیکی منجرب به بالا یا پایین رفتن نرخ پرش (bounce rate) می‌شوند؟ برای مثال: خبرنامه شما؟ یا یک وب سایت ارجاعی که تعداد زیادی ترافیک را به سمت شما ارسال می‌کند؟ آیا می‌توانید دلیل این نرخ پرش را دریابید؟ اگر یک کمپینگ AdWords را راه اندازی کرده‌اید باید به صورت دقیق مراقب نرخ پرش منابع ترافیکی باشید.

مراقب نتیجه گیری‌های خود باشید …

بارها مشتریانی را داشته‌ایم که نرخ پرش آنها به صورت غیر طبیعی پایین بوده است. در این موارد تمام زنگ‌های اخطار باید خاموش شود مخصوصا اگر انتظار نرخ پرش پایین را نداشته باشید به این خاطر که احتمالا گوگل آنالتیک شما به درستی پیاده سازی نشده است. چندین مورد بر روی نرخ پرش تاثیر می‌گذارد، به این خاطر که علامت اشتباهی به سوی سرورهای گوگل آنالتیک فرستاده می‌شود و آنالتیک نیز به اشتباه آنها را به عنوان درگیر شدن کاربر با وب سایت شما در نظر می‌گیرد.

معمولا نرخ پرش پایین غیر طبیعی به این علت اتفاق می‌افتد که اتفاقاتی در سایت شما باعث می‌شود علامتی به سمت سرورهای گوگل آنالتیک ارسال شود. به پاپ آپ‌ها، ویدیوهایی که به صورت خود کار اجرا می‌شوند یا رخدادهایی که پیاده سازی شده‌اند تا بعد از 1 ثانیه اجرا شوند.

چگونه نرخ پرش بالا را کاهش دهیم؟

تنها راه کاهش نرخ پرش بالا این است که کاربران را بیشتر با صفحه شما درگیر شوند. به نظر من دو روش برای نگاه کردن به نرخ پرش وجود دارد، از دید ترافیک و از دید صفحه.

اگر منابع ترافیکی خاص دارای نرخ پرش بالا هستند، باید به خواسته کاربرانی که ازاین منابع به سایت شما می‌آیند نگاهی دوباره بیندازید. فرض کنید یک تبلیغ در سایتی دیگر انجام داده‌اید و اغلب افرادی که از آن تبلیغ به سمت سایت شما می‌آیند عمل پرش را انجام می‌دهند، به این دلیل که شما انتظارات آنها را برآورده نکرده‌اید. دوباره به تبلیغ خود نگاهی بیندازید و مطمئن شوید چیزی که در تبلیغ گفته‌اید با چیزی که به کاربر در صفحه مربوطه نشان می‌دهید یکی باشد، اگر یکی نیستند تبلیغ و یا محتوای صفحه را اصلاح کنید.

صفحه شما پاسخ گوی نیاز بازدید کنندگان است اما صفحه شما هنوز نرخ پرش بالایی دارد، آنگاه باید به خود صفحه توجه کنید. صفحه شما تا چه اندازه قابل استفاده است؟ آیا از المان‌های call-to-action استفاده کرده‌اید؟ آیا از لینک‌های داخلی برای اشاره به صفحه یا نوشته‌های مرتبط استفاده کرده‌اید؟ آیا منویی دارید که کار با آن راحت باشد؟ آیا صفحه شما کاربران را تشویق می‌کند تا در سایت شما بیشتر به جستوجو و گشت و گذار بپردازند؟ در هنگام بهینه سازی صفحه خود باید به این موارد دقت و توجه کنید.

نرخ خروج Exit Rate

نرخ پرش را اغلب با نرخ خروج اشتباه می‌گیرند. به بیان ساده نرخ خروج درصد بازدیدهای صفحه در آخرین سشن است و درباره کاربرانی صحبت می‌کند که تصمیم گرفته‌اند به سشن خود در سایت شما در یک صفحه خاص خاتمه دهند.

صفحه گوگل ساپورت مثال خوبی درباره نرخ خروج (exit rate) و نرخ پرش (bounce rate) آورده است:

Monday: Page B > Page A > Page C > Exit
Tuesday: Page B > Exit
Wednesday: Page A > Page C > Page B > Exit
Thursday: Page C > Exit
Friday: Page B > Page C > Page A > Exit

حال نتیجه محاسبه نرخ پرش و نرخ خروج به این شکل خواهد بود:

Exit Rate:
Page A: 33% (3 sessions included Page A, 1 session exited from Page A)
Page B: 50% (4 sessions included Page B, 2 sessions exited from Page B)
Page C: 50% (4 sessions included Page C, 2 sessions exited from Page C)

حالا نتیجه‌ی نرخ خروج را باهم بررسی میکنیم. نرخ خروج صفحه‌ی A 33 درصد و دو صفحه‌ی دیگر 50 درصد بوده است.

  • صفحه A: سه سشن به این صفحه وارد شده است و یک سشن از این صفحه از وبسایت شما خارج شده است.
  • صفحه B: چهار سشن به این صفحه وارد شده است و دو سشن از این صفحه از وبسایت شما خارج شده است.
  • صفحه C: چهار سشن به این صفحه وارد شده است و دو سشن از این صفحه از وبسایت شما خارج شده است.

Bounce Rate:
Page A: 0% (one session began with Page A, but that was not a single-page session, so it has no Bounce Rate)
Page B: 33% (Bounce Rate is less than Exit Rate, because 3 sessions started with Page B, with one leading to a bounce)
Page C: 100% (one session started with Page C, and it lead to a bounce)

و نتیجه‌ی بررسی نرخ پرش صفحه‌ی A صفر درصد، صفحه B سی و سه درصد و صفحه‌ی C صد درصد.

  • صفحه A: یک سشن بازدید را از این صفحه شروع کرده است. اما بازدید فقط مربوط به این صفحه نبوده است بنابراین به عنوان نرخ پرش محاسبه نمی‌شود.
  • صفحه B: نرخ پرش کمتر از نرخ خروج بوده است زیرا سه سشن بازدید را از این صفحه شروع کردند و یکی از آنها پرش بوده است.
  • صفحه C: یک سشن بازدید را از این صفحه شروع کرده است و از همان صفحه پرش انجام داده است.

نتیجه گیری:

نرخ پرش معیاری برای تجزیه و تحلیل تلاش‌های بازاریابی شما است. می‌توانید از آن برای اندازه گیری میزان براورده ساختن انتظارات بازدید کنندگان تان استفاده کنید. از این معیار می‌توانید استفاده کنید تا ببنید کدام صحفه از صفحات وب سایت شما نیاز به توجه و تغییر بیشتری دارد، انتظارات بازدید کنندگانتان را براورده کرده و وب سایتی ایجاد کنید که میزان پاسخ گویی بالاتری داشته باشد بدین‌ترتیب بازدید کنندگان بیشتر با وب سایت شما درگیر خوهند شد. نتیجه آن رنک بهتر وب سایت ما است.

منابع: ویکی‌پدیا / semver

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.