طراحی فروشگاه اینترنتی
فروش آنلاین را حرفهای شروع کنید!
کشور ما ایران، ماشین پولسازی برای کسب و کارهاست. بسیاری کسب و کار کوچک و بزرگ در سرتاسر کشورمان وجود دارد که آنها میتوانند مشتریان خود را از طریق اینترنت به شدت افزایش دهند. ولی طراحی فروشگاه اینترنتی و یک فروشگاه آنلاین موفق داشتن چالشهای فراوان و مختص خود را دارد. اگر میخواهید یک سایت فروش آنلاین حرفهای داشته باشید و درآمد خود را افزایش دهید این مقاله را به دقت مطالعه بفرمایید.
ما با تجربهای چندی ساله مفتخریم که به حدودا ۵۰ کسب و کار و شرکتهای کوچک و بزرگ در سرتاسر ایران خدمت رسانی کردهایم.

فقط داشتن یک فروشگاه اینترنتی مهم نیست!
شاید از دیدن این تیتر تعجب کنید! برخی افراد به اشتباه فکر میکنند که فقط با داشتن یک فروشگاه اینترنتی میتوانند فروش خوبی داشته باشند. بگذارید تکلیفتان را همین اول روشن کنم، داشتن یک فروشگاه اینترنتی تازه شروع کار شماست. فرض کنید یک مغازه در شهر تهران خریدهاید، با خرید آن مغازه اتفاق عجیبی نمیافتد. باید در آن مغازه محصولات خود را بچینید. به دنبال مشتری بگردید. بازاریابی کنید و در نهایت خودتان را رشد دهید. فروشگاه اینترنتی هم به همین شکل است. تنها تفاوت فروشگاه اینترنتی با مغازه در این است که شما در فروشگاه اینترنتی محدودیت فضا ندارید. در واقع یک فروشگاه دارید به وسعت بینهایت و میتوانید بینهایت محصول با موضوعات مختلف را در یک فروشگاه به فروش برسانید.
پس هیجانی عمل نکنید. برای یک فروشگا اینترنتی موفق باید حرفهای عمل کرد. باید مدیریت بودجه لحاظ شود. به تبلیغات اهمیت زیادی بدهید. و از همه مهمتر بایستی برنامه داشته باشید. اما چرا کسانی که هم بودجه، هم برنامه و هم تبلیغات دارند گاهی موفق نمیشوند؟ یا خیلی دیر به فروش قابل قبول میرسند؟ با خواندن این مقاله پاسخ این سوال را پیدا خواهید کرد.
نقشه راه طراحی فروشگاه آنلاین
حال که تصمیم بر طراحی فروشگاه آنلاین برای کسب و کار خود داریم چه کارهایی باید انجام دهیم؟ مراحل ساخت فروشگاه اینترنتی چیست؟ هزینه ساخت فروشگاه اینترنتی چقدر است؟ آیا خودم میتوانم فروشگاه اینترنتی خودم را مدیریت کنم؟ چه تضمینی وجود دارد که فروشگاه آنلاین من به مشکل بر نخورد؟ پشتیبانی و رفع اشکال به چه شکل است؟ در ادامه پاسخ تمام سوالات را میدهیم.
انتخاب محصول
اگر شما دارای کسب و کار خود هستید و محصول دارید، از این مرحله بگذرید. این مرحله توضیحات کوتاهی برای آن دسته از عزیزانی ست که هنوز محصول خود را برای فروش انتخاب نکردهاند.
همانطور که گفتم در یک فروشگاه آنلاین هیچ محدودیتی برای فروش محصولات مختلف وجود ندارد. شما میتوانید یک فروشگاه آنلاین داشته باشید و هم لباس در آن بفروشید و هم روغن موتور ماشین! اما این ایده مناسبی نیست به این دلیل که زمانی که دسته بندیهای مشابه داشته باشید جذب مشتری بسیار سادهتر خواهد بود و به همین دلیل است که فروشگاههای اینترنتی در ابتدای کار خود یک دسته بندی را هدف میگیرند.
فضای بازار را بررسی کنید و ببینید چه محصولی پر طرفدار است. البته که معمولا محصولات پر طرفدار بازار رقابتی سختتری دارند. این موضوع را در نظر داشته باشید که هرچه بازار رقابتی کمتری وجود داشته باشد، کار شما سادهتر است. پس بهتر است سعی کنید محصولی را انتخاب کنید که هم محبوب باشد و هم بازار رقابتی کمتری داشته باشد.
انتخاب نام و اجاره فضا
برای شروع یک کسب و کار غیر آنلاین بایستی یک مغازه اجاره کنیم و در اولین قدم نامی را برای مغازه خود انتخاب کنیم. ما در فضای آنلاین دو مفهوم دامنه (domain) و فضای میزبانی (Host) را داریم. دامنه یا دامین در واقع همان نام مغازه یا نام کسب و کار شماست. و فضای میزبانی یا هاست همان مغازه است فضایی که در آن محصولات خود را قرار میدهید.
دامنه دارای دو قسمت نام دامنه و پسوند است. به عنوان مثال فروشگاه اینترنتی دیجیکالا دارای نام digikala و پسوند .com است. به همین سادگی. پس شما نیاز به ثبت یک دامنه دارید.
مرحله بعدی تهیه فضای میزبانی است. فضایی که بتوانید در آن عکسها، ویدئوها و متنهای خود را نگهداری کنید. شرکتهای متنوعی هستند که به سادگی قادر خواهید بود فضای میزبانی مورد نیاز برای فروشگاه آنلاین خود را تهیه کنید.
هزینه دامنه و هاست چقدر است؟
دامنهها دارای پسوندهای متفاوت هستند. مثلا .ir ، .com ، .co، .net و … و هرکدام ازین پسوندها قیمتهای متفاوتی دارند. اما به صورت میانگین دامنه های بین المللی بین ۱۰ الی ۲۰ دلار به صورت سالیانه هستند و دامنه ملی .ir سالیانه حدود ۱۴ هزارتومان هزینه دارد.
هزینه فضای میزبانی یا هاست به عوامل بسیار مختلفی بستگی دارد. حجم بازدید فروشگاه اینترنتی تاثیر گذارترین مسئله بر روی قیمت فضای میزبانی خواهد بود. فروشگاههای نوپا طبق تجربه معمولا هزینهای بین ۲۰۰ الی ۵۰۰ هزارتومان به صورت ماهیانه و فروشگاههای بزرگتر ماهیانه ۱ میلیون تومان به بالا هزینه دارند. البته این مسئله را در نظر بگیرید که شما میتوانید فضای میزبانی خیلی کم هزینه تر یا اصطلاحا هاستهای اشتراکی را تهیه بفرمایید. در این مدل هاستها به صورت سالیانه حدود ۳۰۰ الی ۵۰۰ هزارتومان هزینه پرداخت خواهید کرد.
انتخاب نرم افزار مناسب
نرم افزار یا تکنولوژی سایت شما در واقع تمام امکاناتی است که از طریق آن محصولات شما در فضای آنلاین به فروش میرسد. امکاناتی نظیر سبد خرید، درگاه پرداخت، کاتالوگ محصولات، کوپنهای تخفیف و غیره.
سیستم مدیریت محتوا چیست؟
سیستم مدیریت محتوا یا CMS در واقع نرم افزاری است که از طریق آن قادر خواهید بود تصاویر، متنها، ویدئوها و … را در سایت خود مدیریت کنید. این سیستم به نحوی طراحی شده است که بدون نیاز به دانش برنامه نویسی و چندین خط کد بتوانید به سادگی مثلا دسته بندیهای محصولات خود را حذف، ویرایش یا اضافه کنید. به زبان ساده تر این سیستم پنل مدیریت سایت شما است و از طریق آن قادر خواهید بود مثلا آمار فروش خود را مشاهده کنید.
شاید تاکنون اسم وردپرس یا پرستاشاپ به گوش شما رسیده باشد. وردپرس یک سیستم مدیریت محتواست که به کمک آن میتوانید فروشگاه اینترنتی خود را بسازید. همچنین سیستم دیگری به نام پرستاشاپ وجود دارد که این سیستم به صورت اختصاصی برای فروشگاه آنلاین طراحی شده است.
وردپرس و پرستاشاپ دو سیستم مدیریت محتوا هستند که هستهی اصلی آنها رایگان است. حالا حتما این سوال در ذهنتان شکل گرفته است که اگر رایگان است و این سیستمها بر روی هاستی که خریداری کردهاید نصب و راه اندازی میشوند و امکانات اصلی فروشگاه اینترنتی محیا میشود.
طراحی و کارآیی سایت
پس از آنکه سیستم مدیریت محتوا انتخاب شد، نوبت به طراحی ظاهری و پیادهسازی امکانات بومی نظیر درگاه پرداخت، سامانه پیامکی، حمل و نقل پستی است. در این مرحله ظاهر سایت شما پیاده سازی خواهد شد. سایت شما در واقع ویترین کسب و کار شما است و بسیار مهم است که مردم وقتی از سایت شما بازدید میکنند تجربه خوبی برای آنها ثبت شود. بخش زیادی از اعتماد مردم به فروشگاه آنلاین شما در طراحی ظاهری است. همچنین یکی دیگر از مهمترین مسائل کارایی تمیز و بدون نقص سایت است.
وارد کردن اطلاعات یا لانچ محصولات
این مرحله در واقع آخرین مرحله است و پس از طی کردن این مرحله شما قادر خواهید بود فروش آنلاین خود را شروع کنید. در این قسمت با کمک سیستم مدیریت محتوای سایت خود، دسته بندیها، محصولات، تصاویر، محتوای برگهها و از این قبیل اطلاعات را وارد فروشگاه اینترنتی میکنید.
وارد کردن اطلاعات معمولا زمان بر است. ابتدا بایستی دسته بندیهای محصولات خود را مشخص کنید. سپس تک تک محصولات، ویژگیها و موجودی آنها را تکمیل کنید. پس از انجام این موارد فروشگاه اینترنتی آماده به کار است.
بسته بندی و ارسال
یک فروشگاه خوب، فروشگاهی است که بتواند تجربه خرید خوبی برای مشتریان خود فراهم کند. در مورد فروش آنلاین یکی از مواردی که خریداران همواره به آن توجه میکنند، بسته بندی و زمان ارسال است. البته این مسئله برای خود فروشگاه اینترنتی هم بسیار مهم است. فرض کنید فروشگاه شما ۵۰ سفارش در یک روز ثبت شده است. شما باید تک تک اقلام خریداری شده را بسته بندی و ارسال کنید. ساده ترین و سنتی ترین حالت این است که از طریق مدیریت سایت اقلام خریداری شده را یکی یکی جمع آوری کنید و در جعبه پستی قرار دهید. سپس تک تک آدرسها را یا به صورت دستی یا به صورت پرینت به جعبه پستی بچسبانید. خیلی کار طاقت فرسایی خواهد بود. از همه مهمتر امکان اشتباه ارسال برای نیروی انسانی بسیار بالا خواهد بود. و یک ارسال اشتباه کافی است تا موجودی سایت شما را به هم بریزد و مشکلات متعددی به همراه داشته باشد. حال برای رفع این مشکل چه راهکاری وجود دارد؟