اولین قدم برای ساخت سایت در فضای وب، تهیه هاست و دامنه است. در این آموزش به زبان ساده در مورد هاست و دامنه صحبت خواهم کرد. توجه داشته باشید که اگر قصد آموزش وردپرس دارید حتما نیازی نیست که ابتدا هاست و دامنه تهیه کنید. شما میتوانید بر روی کامپیوتر شخصی خود تمام کارها را انجام دهید و در نهایت که تصمیم داشتید سایت خود را بر فضای وب مستقر کنید هاست و دامنه را تهیه کنید. اگر میخواهید آموزش نصب وردپرس در کامپیوتر شخصی را انجام دهید به این قسمت از آموزش مراجعه کنید.
خب، در ادامه به توضیحات ساده، مختصر و مفید مفاهیم هاست و دامنه میپردازیم و در ادامه آموزش خرید هاست و دامنه به صورت عملی را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
هاست چیست؟
همانطور که در قسمت اول آموزش ساخت سایت توضیح دادیم، هاست در واقع همان فضای سایت است. اگر بخواهیم یک مثال ساده بزنیم در بازار سنتی، هاست همان فضای شرکت یا کسب و کار شما است. و دامنه در واقع نام کسب و کار شما میباشد.
کمی پیشرفته تر، هاست یا فضای میزبانی به بخشی از یک سرور میگویند. یک سرور میتواند به یک یا چند قسمت تقسیم شود و به هر قسمت آن یک هاست میگویند که میشود از این فضا به عنوان فضای میزبانی استفاده کرد. سرورها معمولا لینوکسی یا ویندوزی هستند، بالطبع هاستهای آنها هم: هاست لینوکسی و یا هاست ویندوزی هستند. سرورهای لینوکسی مصرف کننده بیشتری دارند.
هاست انواع مختلفی دارد. که در ادامه بعضی از انواع هاستها را توضیح خواهیم داد.
هاست اشتراکی چیست؟
زمانی که یک سرور، تقسیم به چند قسمت شود، هر قسمت را یک هاست اشتراکی میگوییم. در هاست اتراکی منابع سخت افزاری سرور بین تمام هاستها به صورت اشتراکی استفاده میشود. اگر شما یک هاست اشتراکی روی یک سرور داشته باشید و در همان موقع یکی دیگر از هاستهای اشتراکی روی همان سرور اگر منابع سخت افزاری سرور را بیشتر مصرف کند ممکن است سرعت هاست شما را تحت تاثیر قرار دهد. به زبان سادهتر، مشکلات شبکه بر روی سرور تاثیر مشترکی بین تمامی هاستهای همان سرور دارد.
البته که در بیشتر مواقع هاستهای اشتراکی نیاز مصرف کننده را تامین میکند. به این معنا نیست که شما نباید از هاستهای اشتراکی استفاده کنید. اگر شما مثلا یک سایت شخصی دارید که بازدیدکننده زیادی ندارید و نیاز به منابع سخت افزاری زیادی ندارید، هاست اشتراکی میتواند انتخاب به صرفهای باشد.
هاست ابری یا کلود (Cloud) چیست؟
هاست ابری تکنولوژی جدیدی است که در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده است. در هاست ابری، منابع سخت افزاری مورد نیاز برای سایت شما در نقاط مختلف جغرافیایی توسط چندین سرور انجام میشود که البته همهی سرورها در جهت پشتیبانی سایت شما در یک جهت کار میکنند.
به عبارت ساده تر در هاست ابری منابع سخت افزاری هاست شما توسط چند سرور قدرتمند تامین میشود که این مسئله عملا نقطه ضعفی که در هاست اشتراکی وجود داشت را رفع کرده است.
هاست مخصوص وردپرس یا ووکامرس چیست؟
در هاست مخصوص وردپرس، سرور فقط برای سیستم مدیریت محتوای وردپرس تنظیم میشود. در هاستهای اشتراکی که معمولا برای مصرف عمومی تنظیم میشوند ممکن است محدودیتهایی در ست مصرف وردپرسی وجود داشته باشد که در وهله اول در هاست وردپرس این محدودیتها وجود ندارد. مثلا محدودیتهای نظیر توابع php و ماکزیمم تعداد پست و و ماکزیمم حجم آپلود.
یکی دیگر از تنظیماتی که معمولا بر روی سرور برای هاستهای وردپرس انجام میشود، یکپارچه سازی و افزایش سازگاری پایگاه داده میباشد. یک سری تنظیماتی در سطح زیرساخت انجام میشود که سرعت ارسال و دریافت اطلاعات پایگاه داده در سرور بیشتر شد و سازگاری بیشتر و بهتری با هستهی وردپرس ایجاد شود.
هاست ایران چیست؟
هاست ایران در واقع هیچ فرقی با هاستهای دیگر ندارد با این تفاوت که در هاست ایران، سرور در کشور عزیزمان ایران قرار دارد. مثلا سرور در دیتاسنتر آسیاتک یا مبین نت قرار دارد. در این حالت تمامی اطلاعات سایت شما در این سرورها نگهداری میشود.
سرور نیمه اختصاصی یا VPS چیست؟
زمانی که بر روی یک سرور توسط نرم افزارهای مجازی ساز، چندین سرور مجازی دیگر ایجاد شود به هر یک از آنها سرور نیمه اختصاصی و یا VPS میگویند. منابع سخت افزاری در VPS با توجه به مجازی سازها میتواند اشتراکی و یا اختصاصی باشد.
این نوع هاستینگ بیشتر برای سایتهایی که بسیار پر بازدید هستند و یا به صورت کلی نیاز به منابع سخت افزاری قابل توجهی دارند مناسب است.
دامنه چیست؟
دامنه یا Domain همان نامی است که کاربر برای ورود به سایت شما در مرورگر وارد میکند. همانطور که گفتیم دامنه نام کسب و کار شما میتواند باشد. دامنهها شامل چهار جز هستند:
- پروتکل انتقال اطلاعات
- زیر دامنه (subdomain)
- نام دامنه
- پسوند دامنه
دامنه با هاست چه فرقی دارد؟
همانطور که گفتیم هاست، فضای نگهداری فایلهای سایت شما است. خب، حال ما برای اینکه بتوانیم فایلهایی که در هاستمان موجود است را در فضای اینترنت به کاربران نشان دهیم، نیاز به یک آدرس یا نشانه داریم.
بذارید کمی سادهتر بیان کنم: هاست در واقع فضای شرکت شما است که مثلا شما شرکتی در برج میلاد دارید. دامنه در واقع نام شرکت شما همراه با آدرس شرکت شما است. دامنه همان آدرسی است که که مراجعه کننده باید به آن مراجعه کند.
پسوند دامنه چیست؟
اولین پسوندی که برای دامنهها وجود داشت .com بود و این پسوند محبوبیت بیشتری را دارد. این نوع پسوند، پسوند سطح یک یا TLD میگویند. مثلا پسوندهای .com .co .biz .info .net همه پسوندهای سطح اول و یا TLD نام دارند.
نوع دیگری از پسوند دامنه داریم به نام gTLDs که اخیرا بسیار پر رونق شده و مرتبط با نوع سایت است. مثلا پسوندهای نظیر .photo .photography .fashion .shop و…
و یک نوع دیگر به پسوند به نام ccTLDs که پسوندهایی هستند که عملا منطقه جرافیایی را بیان میکنند. مثلا .ir .us. uk .fr و .. که اگر دقت کنید تقریبا مخفف نام مناطق جغرافیایی است. مثلا .ir پسوند مروبط به کشور عزیزمان ایران است.
توجه داشته باشید در این آموزش میخواهم فقط مفاهیمی که بهتر است بدانید را توضیح دهم. پس بنابر این به توضیح مفصل و فنی پسوندهای کاری نداریم. اگر قصد راه اندازی سایت دارید شما در همین حد بدانید به نظرم کافی است.
DNS دامنه چیست؟
هر سرور در فضای اینترنت دارای یک آیپی منحصر به فرد است. فرض کنید شما یک دامنه به نام Yourdomain.com ثبت کرده اید. حال باید این دامنه را به آیپی منحصر به فرد هاست خورد متصل کنید. دی ان اس یا Domain name system در واقع وظیفهی اتصال نام دامنه به هاست شما را بر عهده دارد.
با عبارت ساده و کوتاه، DNS به آیپی هاست شما تبدیل میشود.
چگونه هاست و دامنه بخریم؟
خب، باهمدیگر به مفاهیم پایه در مورد هاست و دامنه به زبان ساده هر آنچه به نظرم نیاز بود پرداختیم. حال میخواهیم در ادامه آموزش خرید هاست و دامنه را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
آموزش خرید هاست و دامنه
برای تهیه هاست، اولین قدم انتخاب شرکتی است که میخواهید هاست خود را از آن تهیه کنید. به هر شرکت فروش خدمات هاستینگ که مراجعه کنید، پس از انتخاب نوع هاست به صفحهی جدول قیمتهای آن هاست میرسید. مثلا در سایت من تنها یک مدل هاستینگ، هاست ابری مخصوص وردپرس وجود دارد. خرید هاست در اکثر شرکتهای هاستینگ هم به همین شکل است.
آموزش خرید هاستینگ و دامنه به صورت تصویری در بالای همین نوشته موجود است. (دقیقه ۱۵)
چگونه یک دامنه را چک کنیم؟
اولین قدم برای ثبت دامنه، باید چک کنیم که آیا این دامنه قبلا توسط شخص دیگری ثبت شده است یا خیر. برای چک کردن نام دامنهها با پسوندهای .com .net .org .info .co .ir میتوایند به این آدرس مراجعه کنید.
برای چک کردن دامنههای gTLDs میتوانید به رجیسترار ثبت دامنه هگزونت مراجعه کنید. به این آدرس مراجعه کنید. (اگر در بازکردن این صفحه مشکل داشتید از پروکسی استفاده کنید)
برای ثبت دامنه توجه کنید که:
- نام دامنه انتخابی شما ساده باشد. همچنین تلفظ سختی نداشته باشد.
- نامی که انتخاب میکنید تایپ سادهای داشته باشد و کاربر برای تایپ آن دچار شک املایی نشود.
- تا جایی که میتونید کوتاه انتخاب کنید. مثلا حداکثر ۱۰ کارکتر. هرچه کوتاهتر بهتر.
- سعی کنید نام انتخابی شما دارای معنا باشد.
- در دامنه خود از اعداد و خط فاصله بهتر است استفاده نکنید.
تمام شد…
خب بچهها، سعی کردم تمام آنچه در مورد هاست و دامنه نیاز است که بدانید را به صورت مختصر، مفید و به زبان ساده توضیح دهم. هرگونه سوالی داشتید میتوانید همین پایین به صورت یک دیدگاه برای من ارسال کنید. با آغوشی باز سعی میکنم پاسخ دهم.
دقت کنید که برای مسئله هاست و دامنه طبق نیاز خود هزینه کنید. و البته دوستانی که قصد آموزش وردپرس را دارند در قسمت بعدی شیوه تهیه هاست و دامنه رایگان آموزشی را توضیح میدهم و نیازی به صرف هزینه نیست.