در قسمت دوم راهنمای سئو، شما طرز کار موتورهای جستجو، چگونگی استفاده‌ی مردم و این که آن‌ها چه سوال‌هایی را به هنگام سرچ کردن استفاده می‌کنند را یاد خواهید گرفت.

بیایید نگاه عمیق‌تری به موتورهای جستجو بیاندازیم و ببینیم چه فاکتورهایی را باید برای رتبه بندی آن در نظر بگیرید.

موتورهای جستجو چگونه کار می‌کنند؟

موتورهای جستجو شامل سه ویژگی اصلی هستند:

  • Crawling
  • Indexing
  • انتخاب نتایج (گزینش)

پروسه به این شکل انجام می‌شود:

Crawling چیست؟

یعنی بررسی قسمت‌های مختلف وبسایت شامل محتوا ، کلید واژه‌ها، تیترها، لینک‌ها و تصاویر توسط ربات‌های موتور جستجو. هر داده ای که در وبسایت موجود است Crawl می‌شود.

Crawl کننده‌ها تمامی لینک‌های موجود بر روی وبسایت که به وبسایت‌های دیگر لینک شده‌اند بررسی می‌کنند. سپس آن صفحات برای لینک‌های جدید چندباره مورد بررسی قرار می‌دهند. ربات‌های Crawl کننده تمام اینترنت را به منظور به روزرسانی مرتبا Crawl می‌کنند.

Indexing چیست؟

فرآیند اضافه کردن صفحات وب به موتور جستوگر گوگل است. وقتی وبسایت یک بار crawl شد، indexing انجام می‌شود.  index را یک کاتالوگ عظیم یا یک کتابخانه پر از وبسایت از سر تا سر دنیا در نظر بگیرید. به صورت معمولی index شدن یک وبسایت مقداری زمان بر است. بر اساس تجربه ما، این فرآیند بین یک تا ده روز ممکن است طول بکشد.

نکته: شما همین الان هم با استفاده از جستجوی عبارت site:yourdomain.com در گوگل می‌توانید ببینید چه صفحاتی از وبسایت شما index شده‌اند.

پس هر زمان که صفحه عوض شد دوست خوبمون crawler شروع به بررسی کردن می‌کند. به یاد داشته باشید تا زمانی که صفحات index نشوند در موتورهای جستج پدیدار نمی‌شوند.

گزینش نتایج

نتایج هم برای کاربران و هم برای توسعه دهندگان ضروری هستند. هر زمان که کاربر سوالی را در گوگل مطرح می‌کند (سرچ می‌کند) موتور جستجو به عمق index می‌رود و مناسب‌ترین نتیجه را بیرون می‌کشد. این پروسه‌ شامل چک کردن سوال مورد نظر در هزاران هزار وبسایت بر اساس الگوریتم‌های مختلف است.

کمپانی‌های گرداننده موتورهای جستجو (گوگل، مایکروسافت، یاهو) الگوریتم‌های دقیق را مخفی نگه می‌دارند. ناگفته نماند که بسیاری از فاکتورها شناخته شده هستند.

فاکتورهای رتبه بندی در موتور جستجو

تعداد زیادی از این فاکتورها اثبات شده است. اما تعدادی از آنها کماکان به صورت تئوری و حتی افسانه هستند. مهم تر از همه اینکه بعضی از آن‌ها نسبت به بقیه از اهمیت بالاتری برخوردار هستند.

قرار نیست شما همه‌ی فاکتورهای رنکینگ را از حفظ باشید تا بتوانید سئو را فرا بگیرید ولی بد نیست حداقل خلاصه‌ای از آن ها را داشته باشیم.

یکی از مهم‌ترین فاکتورها، backlink profile است که بر پایه‌ی کیفیت بک لینک‌هایی است که به وبسایت لینک شده‌اند.

برخی از فاکتورهای مهم رتبه بندی موتورهای جستجو: (بدون ترتیب)

  • استفاده از کلیدواژه‌ها و اصطلاحات مرتبط
  • داشتن HTTPS
  • لینک مرتبط
  • گرامر و املای صحیح
  • موضوع موثق
  • اشتراک گذاری در شبکه‌های اجتماعی
  • سن دامنه
  • AMP
  • طرح بندی صفحه

فاکتورهای رنکینگ به دو بخش داخلی و خارجی تقسیم میشوند.

چگونگی استفاده‌ی مردم از موتورهای جستجو

برای خلاصه: هدف اصلی سئو دوستانه برخورد کردن هم با کاربران و هم با موتورهای جستجو است. اشکالی ندارد اگر همه‌ی سرمایه و زمان خود را برای سئو هزینه کنید. اما اگر بازخورد کاربران ضعیف باشد جایگاه شما ضربه می‌بیند و دقیقا اینجاست که سرمایه‌ی شما به هدر می‌رود. دیدگاه کاربر اولیت شماره یک است.

تصویر زیر مسیر استفاده کاربر از موتور جستجو را نشان می‌دهد:

سرو کار داشتن با موتورهای جستجو در طی سالیان پیشرفت کرده است. با اینکه بخش اصلی کماکان یکسان است:

  1. تقاضای یک راه حل، اطلاعات یا یک جواب
  2. تایپ کردن تقاضا به حالت پرسش (کلید واژه) در موتور جستجو
  3. بررسی نتایج اولیه
  4. کلیک کردن بر یک یا چندین سایت
  5. نگاهی اجمالی به سایت‌ها برای جواب
  6. بررسی سایر نتایج به دست آمده در صفحه نتایج نخست و یا تغییر سوال در صورت نیامدن پاسخ دلخواه

سهم موتورهای جستجو در بازارهای رقابتی

چگونه عبارت جستجو را دسته بندی میکنیم؟

سه دسته جستجو وجود دارد:

  1. جستجوهای هدایت کننده
  2. جستجوهای اطلاعات
  3. جستجوهای تراکنشی

جستجوهای هدایت کننده

این جستجوها نمایان‌گر این است که هدف از جستجو یک برند خاص و یا وبسایت است. مردم کلمه‌ی یوتیوب و یا گوگل را به جای استفاده از بوک مارک‌ها و یا تاریخچه مرورگر اینترنت به کار می‌برند.

بر اساس تحقیقاتی که بر روی ۱.۶ میلیاد کلیدواژه انجام دادیم، برندهایی مانند یوتیوب، فیسبوک و گوگل در صدر سوالات هدایت کننده قرار دارند.

جستجوهای اطلاعات دهنده

این جستجوها هنگامی به کار می‌روند که کاربران در جستجوی اطلاعات هستند. آن ها به دنبال وبسایت خاصی نیستند بلکه به دنبال پاسخ یا راهنمایی چگونگی انجام کاری هستند. به طور مثال چگونه پیتزا درست کنیم؟

جستجوهای تراکنشی

این پرسش ها به هدف معامله کردن استفاده می‌شوند. معمولا این جستجوها با اسم محصول خاصی به کار برده می‌شوند. مثلا (نایک ایرمکس) یا مثل یک دسته بندی (کفش کتانی). قابل ذکر است میتواند به این شکل هم استفاده شود به طور مثال: از کجا میتونم فلان چیز را بخرم؟ قیمت فلان چیز؟ یا حالا به شکل‌های مشابه.

جستجوهای اطلاعات دهنده به راحتی می‌توانند به جستجوهای تراکنشی تبدیل شوند.

به روز رسانی صفحه‌ی نتایج (SERP)

بودن در صفحه اول نتایج حاصل شده عالیه، مگه نه؟ یا حتی بودن در بین ۳ نتیجه اول؟ ولی فقط یک برنده وجود داره، درسته؟ البته اینم بستگی به دید شما داره.

وبسایت‌ها در سر تا سر جهان روزانه، هفتگی و یا ماهانه به روز رسانی می‌شوند. مساله این است که اینترنت روزانه در حال گشترش است. هنگامی وبسایت‌های جدید توسط موتور جستجو index می‌شوند، نتایج ارگانیک دست‌خوش تغییر می‌شوند.

یکی دیگر از فاکتورهای خیلی مهم الگوریتم گوگل است که همیشه در حال تغییر است. یک جهش جزیی ممکن است تغییری ایجاد نکند اما آپدیت شدن یک الگوریتم اساسی می‌تواند حکم زمین لزره را داشته باشد.

حرفی که سعی داریم بزنیم این است که حتی اگر شما برنده‌ی میدان باشید جایگاه شما ممکن است با رقیبان عوض شود و یا بالعکس (این قضیه به شدت محتمل است)

در چارت زیر میتوانید اهمیت بالا بودن رنکینگ بالا بر اساس نرخ کلیک در ماه می ۲۰۱۹ مشاهده کنید:

ویژگی‌های SERP

قطعا رنکینگ نخست از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است اما این روزها باید به اصطلاحی که “جایگاه صفر” نامیده می‌شود، توجه ویژه‌ای داشته باشید. بیایید نگاهی بیاندازیم به نتایج حاصل از این پرسش که چگونه سیب زمینی بپزیم.

اولین نتیجه، اطلاعاتی است که گوگل جمع آوری و خلاصه کرده و اطلاعات بسیار مهمی است که شما از بررسی سایر نتایج بی نیاز می‌کند.

SERP Feature های زیادی وجود دارد که آنها Rich Snippet نیز نامیده می‌شوند. چرا باید به آن ها اهمیت بدهیم؟

Rich Snippet ها تاثیر زیاد بر عملکرد کاربران می‌گذارند. به بیانی دیگر نتایج سرچ ارگانیک در بسیازی از زمینه‌ها به این خاطر است که SERP Feature بزرگتری دارند و اطلاعات کافی را در اختیار کاربران می‌گذارند و آن ها مجبور نیستند که بر روی دیگر وبسایت‌ها کلیک کنند. نهایتا بر وبسایت پیشنهادی کلیک می‌کنند.

متداول ترین Rich Snippet هایی که در SERP خواهید دید:

  • featured snippet
  • جعبه پاسخ
  • carosul تصاویر ویدیو ها و محصولات
  • دسته ی تصاویر
  • دسته نقشه ها
  • بخش اسپانسر ها (تبلیغات گوگل وردازها و فروشگاههای گوگل)
  • Knowledge graph
  • Top stories
  • رویدادها
  • Sitelinks

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.